All posts by jorgen

PONC

Fjällbete är en del av ett projekt som kallas PONC som betyder Process oriented nature conservation, där vi bland annat tog fram en handbok. Mer info om detta här i länken https://www.pro-natura.net/eu-projekt/

Jord Hopp och Kärlek

Nu finns det en bok som beskriver det vi håller på med.

Den kan beställas på nätet, men ni som är investerare i Fjällbete eller låter oss vara på er mark kan få den direkt av oss.

Handla kött på ICA i Undersåker

Fjällbetes lammkött med rosmarinNu kan ni köpa köttet från Fjällbetes får och lamm på ICA Strandbergs i Undersåker. Nu hittar det i frysen mellan schampoo och Mineralvatten

Laghum

”Lagh13 oktober kl 14.30 startar vi uppe vid Grimstavägenum” är den ursprungliga stavningen av ordet ”lagom”. Den ursprungliga betydelsen lär ska vara, ”för det gemensamma”, och ”det som fungerar”. Motsatsen blir något som är ”i olag” och därför kan behöva ”lagas”. Vi använder ordet ”Laghum” som en översättning av engelskans ”intentional community”.

Fjällbetes produktion av mat ska inte bara vara bra för kroppen och för naturen, den ska dessutom vara bra för hushållsekonomin. De som vi kan hjälpa med bättre mat till lägre pris kan i sin tur hjälpa Fjällbete på det ena eller andra sättet. Tillsammans formar vi då ett Laghum.

 

 

Fjällbetes kor

Processed with VSCO with c1 preset

Vi har 12 kreatur inklusive kalvarna.
Kalvarna går med sina kor och tar den mjölk de behöver medan vi får det som blir över.

Åremjölk

Sedan Fjällbete bildades 2002 har vi gjort vårt bästa för att hjälpa mjölkproduktionen i Åredalen överleva och utvecklas.
2012 startades Åre Bondgård AB och Fjällbete AB, vi polisanmäldes för att vi sålde färsk mjölk i Åre, och kampanjen ”Mjölk är tjockare än vatten” sattes igång samma år.
2013 lyckades vi knuffa fram den första Åremjölken till försäljning i Åre innan vi senare tvingades bromsa in av tekniska och organisatoriska skäl.
2015 var vi så på gång igen men året avslutas dessvärre med en plötslig skilsmässa mellan Åre Bondgård och Fjällbete.
2017 planerar Fjällbete att köpa 4 kor för att småskaligt testa möjligheten till lönsammare mjölkproduktion med kor som bara äter gräs och som får kalva om våren när gräset är grönt.
Vi är mycket tacksamma för det tålamod som våra investerare visat under den här tiden, och ser fram mot att få komma igång med Åremjölk igen.

Fjällbete är den nordiska hubben för Holistic Management

Savory Institute, http://savory.global.com påbörjade 2013 arbetet med att etablera 100 kunskapsnav, så kallade hubbar, runt om i världen. När  dessa påverkar 10 miljoner hektar vardera är målet på 1 miljard hektar uppnått. Jörgen Andersson utsågs till ledare för den Nordiska hubben och tecknade via Fjällbete samarbetsavtalet med Savory Institute.

Vi prioriterar först arbetet med att bygga upp ett antal praktiska exempel där resultaten från Holistic Management kan upplevas i verkligheten. Förutom Fjällbete har vi också Gröna Gårdar på västkusten och några norska gårdar som kommit långt. Från och med 2016 erbjuder vi också utbildningar även om detta ännu så länge sker i liten skala.

Fjällbete på Facebook

Fjällbete har en sida på Facebook. Där lägger vi regelbundet ut bilder från verksamheten och allehanda artiklar som beskriver det vi gör.

Du som har ett Facebook-konto behöver bara söka på ordet Fjällbete och sedan ”gilla” sidan för att vara med.