Om Fjällbete

Fjällbetes ändamål

Vi behöver inte vara många, och inte speciellt stora för att kunna vända hela världen.
Hunden hette Bess och hon kunde trots sina ynka 20 kg vända en stor flock med kor på väg åt galet håll.
Hennes jobb kunde vara väldigt krävande och dessutom ganska farligt, men hon tvekade aldrig på sin förmåga.

Fjällbetes ändamål är att vända på miljöförstörandet och de oschyssta villkoren som hotar barnens framtid.

Att själva vara förändringen vi vill se, bort från industrins anonymitet, och till de lokala ekonomiernas mänsklighet och effektivare resursanvändning.

 

 

Fjällbetes strategi

Vi ska vara en spjutspets för regenerativt jordbruk, vilket betyder att vi ska förbättra miljön samtidigt som vi producerar hälsosam mat.
Vi ska vara en spjutspets för folkfinansiering vilket betyder att vi ska bjuda in folk till delaktighet och medansvar i skötseln av mark och djur.

Alla behöver matjord på samma sätt som vi behöver luft och vatten. Folkfinansiering av regenerativt jordbrukande bygger en allians mellan konsumenter och producenter som stärker människor, djur och ekosystem.

Fjällbete ska testa och utveckla folkfinansiering och regenerativt jordbruk, samt bygga nätverk för likasinnade i Norden och i Baltikum.

 

 

Fjällbetes historia

Vi började med en enskild firma 2002, som övergick till en ekonomisk förening 2003, som skaffade ett aktiebolag 2012 vilket i sin tur tog över alltihop 2017.
Knappa 200 företag och enskilda har hittills satsat 2,4 miljoner kr i Fjällbetes utveckling genom åren. Pengar som tagit oss dit vi är idag.
En flock får som producerar ungefär 10 ton lammkött årligen ger oss en ryggrad så att sociala projekt och innovationer kan drivas framåt.
Den röda tråden har hela tiden varit att utveckla modeller för starkare lokala ekonomier. Modeller som vi nu kallar Regenerativt jordbruk och Lokalkapital.

Längst ner på sidan här finns en video som berättar mer om Fjällbetes första 13 år

 

 

Fjällbetes vision

”Vi simmar alla i samma båt”
Folk finansierar de matjordsentreprenörer de tror på, var och en för sitt personliga ansvarstagande och försörjning.
Det betyder att de gruppvis finansierar tillgången till marken, djuren, kunskapen och utrustningen som behövs, företag för företag.

För att någon ska riskera sina pengar så behöver matjordsentreprenörerna förklara vem de är, vilket slags liv de eftersträvar och vilken sorts skötsel av jord, växter och djur som de därför vill få ägna sig åt. Att hålla varandra vid liv är en chans att få vara människor med varandra.

9-10 miljarder Homo Sapiens som bor i ett och samma land, som var och en gör sin bit av matjorden bördigare och mer fylld av liv varje år.