Våra Djur

Fjällbetes får

De 350 gotlandsfåren vi har bor i de cirkusliknande tälten med tillgång till utevistelse på vintertid och betar främst i Undersåker och södra Årefjällen på sommartid. Då ursprungliga beteenden är något vi värdesätter på denna flocken djur så gör vi saker lite annorlunda mot många andra. Bland annat låter vi alla tackor lamma utomhus i juni. Detta för att tackorna ska få bästa tänkbara fodret när deras foster växer som mest – färskt gräs. Mammorna får även utrymme att utföra den form av lamningsritual som passar individen bäst, vissa väljer att gå undan och hitta en lugn plats under ett träd medan vissa stannar närmare flocken. Detta sätt att lamma på har visat sig kräva mindre involvering av oss då mammorna klarar sig ypperligt på egen hand, det har även inneburit markant mindre andel förlossningsproblematik för såväl tackor som lammen. Våra individer är väldigt sällskapliga, trots den stora flock som de består av. Både vi, besökare och fåren själva uppskattar att mysa och gosa.

 

Fjällbetes kor

Kor bör få gå utomhus året runt. Med en torr, vindskyddad plats att välja på de dagar vintern blir för sträng – även om de sällan väljer att gå dit. Våra kor kalvar i slutet av maj månad och av etiska skäl väljer vi att låta kalvarna stannar med sin mamma och dricka mjölk så länge som möjligt. Det gör den till friska, starka individer som vuxen. Sommartid har de ansvar för att förbättra markerna närmast gården i Kläppen. Dessa kor äter enbart artegen föda, vilket innebär gräs i dess olika former året om. Inte är det bara positivt för korna själva men även för oss när tiden är inne att omvandla detta gräs till näringsrik föda för oss.

 

Fjällbetes hundar

För att underlätta i fårflyttar under sommartid har vi de bästa anställda man kan tänka sig. Snabba, envisa arbetsnarkomaner på fyra ben. Utan dessa lojala följeslagare hade arbetet krävt dussintal extra personer att klara av och vi är så tacksamma för det arbetet de utför. I gänget har vi vår mysälskade gamling Märta, den livsnjutande och intensiva Lou, den hårdhudade aussien Noomi och yngsta stjärnskottet Mist.

 

 

Vill du träffa våra djur eller veta mer? Kontakta oss per telefon eller mail!