Om Fjällbete

Teaming with life – Enabling our finest.

Jörgen Andersson har varit Fjällbetes drivande kraft i 20 år. Men i Fjällbetes kök är kaffekopparna välanvända och många personer har på olika sätt haft vägarna förbi. Vi tror på att tillsammans är man stark och genom att samarbeta kan vi åstadkomma mer.

Regenerativt lantbruk

För 100 år sedan hade vi mängder med kor, får, renar och getter här i Åredalen. Då var vi många fler renskötare och bönder som hjälpte djurenforma landskapet. Idén med Fjällbete var att få tillbaks djuren igen. De är helt enkelt en omistlig del av ekosystemens vitalitet. För 1000:tals år sedan var det mammutar som såg till så gräset här, kunde växa bättre. Gräset behöver ju faktiskt djuren likaväl som betesdjuren behöver gräset. Det är ett uråldrigt samarbete som vi nu vill efterlikna när vi flyttar omkring Fjällbetes djur så pass ofta som vi gör. Betesdjur som stannar för länge på samma plats skadar växtligheten. När det händer i Afrika så förvandlas savannen till öken. Hos oss fortsätter det vara grönt, men växterna blir små och kraftlösa när de inte får återhämta sig mellan betningarna. Våra flexibla stängsel fyller den funktion som rovdjuren gjorde förr. De ser till så djuren rör sig i samlade flockar genom landskapet. När vi gör det på rätt sätt så blir det bättre och bättre gräs för varje år som går, och det utan att vi någonsin behöva plöja med traktor.

Djurens hantering

Våra metoder är annorlunda och väcker ibland många frågor men då vi tänker skapa ett bättre lantbruk än det som varit så måste saker göras annorlunda. Det vi vill är att härma naturen, låta djuren få vara sig själva medan de hjälper gräset växa och samtidigt minska vårt beroende av inköpta insatsmedel. Ursprungliga beteenden och avel som strävar mot att ständigt förbättra hela flockens livskvalitet är något vi värnar om. Genom att medvetet välja föräldradjur av egenskaper viktigare än slaktvikt kan vi undvika nedärvbara problem och bibehålla kvalitéer som gynnar oss, nästkommande generation djur samt landskapet. Dessa djur har ett viktigt arbete att utföra när de ska hjälpa oss att regenerera landskapet och det är vårat jobb att se till så de har förutsättningar för det. Djurens välmående är vår drivkraft och vi vill alltid jobba med naturen, inte emot den.

Föreläsning och kurser

Jörgen berättar gärna om det vi håller på med inom regenerativt jordbruk och holistic management. Oavsett om ni är en skolklass, bönder eller bara enkelt intresserade, så kan Jörgen skapa kurser och föreläsningar som passar er.

Maila Jörgen för mer information.

Fjällbetes upplevelser